Paradajky ;)

16. dubna 2012 v 18:05 | ThinDustry |  Diéty a posilovanie

Liečivý dar paradajok


Európania môžu za paradajky vďačiť Američanom. Tak ako zemiaky, rovnako sa dostali na náš kontinent z tejto krajiny. Od začiatku sa viedol spor, či ich máme priradiť k zelenine alebo k ovociu. Tento spor ukončili až súd v roku 1893. Za dovoz ovocia sa totiž v tom čase neodvádzala daň. Vyššia moc ju teda nakoniec zaradila medzi zeleninu a tam patrí až dodnes. Okrem chutnej potraviny však v sebe ukrýva množstvo výživných a liečivých látok, ktoré zostávaj niekedy pred nami utajené.

Aspoň jedna denne

Túto zeleninu nazývajú vďaka bohatému zdroju priaznivých látok tiež darom z božej záhrady. Poznáme niekoľko druhov - žltú, zelenú, cherry, fialovú, červenú. Každý z nich má takmer identické zloženie vitamínov a minerálov, no najbohatším zdrojom, je klasická červená kríčková. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jeden väčší kus, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Skladá sa aj z kália, ktoré je vynikajúce ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Ich pravidelná konzumácia zabraňuje aj infarktu. Dámy teraz zvýšte pozornosť! Paradajky spomaľujú starnutie. Napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť.

Pomáha tráviť

Zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Ak vás trápi pocit nafúknutého brucha alebo ak máte problém so stolicou, odporúča sa zjesť dve paradajky denne. Ich konzumácia pôsobí dobre aj na poruchy trávenia ako sú ľudovo povedané "zablokované črevá" a veľké množstvo kyseliny žalúdočnej. Obsahujú ľahko stráviteľné cukry a organické kyseliny dobré na našu imunitu. Možno ste nevedeli, že sú tiež výbornou prevenciou pred tvorbou žalúdočných vredov. Nielen preto by paradajky nikdy nemali chýbať na našich tanieroch. Vždy však majte na pamäti, že by ste mali uprednostniť bio produkty, ktoré neboli postrekované umelými hnojivami. Ideálne by bolo, keby ste si ich vypestovali samé doma. Tým, že úplne dozrejú na slnku, totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a určite to postrehnete aj na ich chuti.

Tomanín v liečivách

O výnimočnej sile paradajok vedia veľmi dobre aj lekári. V medicíne ich teda využívame na protizápalové liečby. V laboratóriu sa z nich odoberie alkaloid tomanín, ktorý sa potom pridáva do liekov. Tie sa používajú aj na zlepšenie imunity a majú taktiež protiplesňové účinky. Vedci taktiež dokázali, že paradajky prispievajú k úspešnej liečbe rakoviny. Majú v sebe totiž niekoľko antioxidačných zložiek, ktoré nás nielen chránia pred týmto ochorením, ale v začiatočnom štádiu nám pomôžu bojovať s ním. V tomto prípade by ste denne mali zjesť toľko paradajok, koľko vládzete. Nezabudnite ich však kombinovať aj s ostatnou zeleninou a ovocím.

Zázračný lypokén

Nachádza sa v šupke a tejto zelenine dodáva červenú farbu. Má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. Volajú ho aj vnútornou strážou nášho organizmu. Práve táto zložka je najúčinnejšia v prevencii pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka. I preto sa začal pridávať do rôznych vitamínových preparátov. Lepší je však v prírodnej forme, takže ak máte zvyk pred varením paradajku ošúpať, nerobte to. Lypokén totiž zosilnie svoje účinky až po uvarení. Výborné sú teda doma vyrobené kečupy a lečá, do ktorých sme nepridávali žiadne umelé konzervanty.

Výborná aj na chudnutie

Ak dodržiavate diétu, hlavným mottom je čo najnižší príjem kalórie. Vedzte teda, že paradajky sú pre ňu ako stvorené. Kilo obsahuje totiž len 190 kalórií a zanedbateľné množstvo cukrov. Dobre zasycujú a v mozgu vytvárajú skoro pocit straty hladu. Minerály z nich zefektívnia použitie uhľovodíkov a tak zabraňujú ukladaniu tukov. Posledným plus je výborná odvodňovacia schopnosť. Poďakovať sa za ňu môžeme draslíku. Veľmi dobre sa to dá využiť aj pri ochorení, pri ktorom sa ukladá voda pri srdci.

Surová, aj varená

Rovnako ako aj iné ovocie a zeleninu, aj paradajky je najlepšie konzumovať v surovom stave. Podávajte ich s olivovým olejom, bazalkou a morskou soľou, ktoré zvyšujú ich liečivú silu. Nezabúdajte však na to, že lypokén dostanete z nich pri varení. Takže ich prípravu si zvoľte pol na pol.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 natalinka natalinka | E-mail | Web | 17. dubna 2012 v 6:24 | Reagovat

jojo, tak to je super článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama