Ovocie, s ktorým neschudnete...

8. července 2012 v 16:00 | ThinDustry |  Diéty a posilovanie
Ovocie áno aj nie
Možno ste si práve poťukali po čele, veď ovocie patrí k najzdravším zložkám nášho jedálnička a s výnimkou avokáda má i málo tukov. V tom máte úplnú pravdu a jeho konzumácia by mala byť na dennodennom poriadku, no pri zhadzovaní kíl pozor naňho! Pokiaľ chcete skutočne schudnúť a pustili ste sa do úpravy vašej každodennej stravy, nenechávajte bokom ani ovocie, ktoré treba rozdeliť na diétne vhodné a nevhodné.
Hneď na úvod si povedzme, že čisto ovocné diéty sú tými najhoršími. Ako dočasný pôst či rýchle prečistenie tela môžu byť, ale aby ste dlhodobo prežívali len na sladkých prírodných chuťovkách, to vám žiaden dietológ neodporučí. Ovocie obsahuje dostatok potrebných látok pre organizmus, ale takisto mu mnohé chýbajú. Strava by tak bola jednotvárna, čo nie je dobré pre telo ani samotné chudnutie.
Kedy jesť ovocie?
Ako sme už povedali, pri prísnejšom redukčnom režime by ste mali dbať na čas, kedy ovocie jete. Odporúča sa v dopoludňajších hodinách, kedy stále potrebujete energiu a svieže povzbudenie, ktoré racionálne nahradí chuť na čokoládu či inú sladkú maškrtu. O niečo horšie je to s večerným konzumovaním. Keďže väčšina druhov ovocia je nabitá ovocnými cukrami a teda aj energiou, ktorú už večer nespálime, radšej siahnite po zelenine.
Pri ovocí je dobré upozorniť aj na to, že nie je porcia ako porcia. V podstate platí to isté ako pri light či diétnych výrobkoch - ich vhodnosť neznamená, že ich môžeme jesť v neobmedzenom množstve. Ovocie jedzte v bežných porciách a neprejedajte sa.
Ktoré ovocie áno a ktoré nie?
Čerstvé určite, sušené len v malých množstvách a kandizované radšej vôbec. Obsahuje priveľa pridaného cukru, aby sa dalo označiť za diétne vhodné a jeho úpravou sa takisto strácajú potrebné látky a vitamíny.

Čo sa jednotlivých druhov ovocia týka, väčšina z neho je pre dopoludňajšie diétne chuťovky vhodná. Väčší pozor by ste si mali dávať na banány či hrozno, ktoré zo všetkých druhov obsahujú najviac cukrov. Niektorí celebritní tréneri sa vyjadrili, že tieto dva druhy ovocia svojim zverencom celkom zakázali, no vy to nemusíte poňať až tak radikálne. Jedzte ich s mierou a ako sme už niekoľkokrát opakovali, najmä pred obedom.
Čo je ešte pri ovocí zaujímavou informáciou, tak to fakt, že prezreté plody obsahujú viac cukru. Práve proces zrenia zvyšuje energetickú hodnotu, no vhodné nie sú ani nezrelé či nazelenalé plody. Choďte zlatou strednou cestou a vyberajte si čerstvé, akurátne dozreté ovocie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 qweser qweser | Web | 8. července 2012 v 16:05 | Reagovat

krásný blog:)

2 Ariel Chloey Ariel Chloey | Web | 8. července 2012 v 19:46 | Reagovat

Ahoj :) mas to tu krasne nechces sa spriatelit ?? :) ak hej prosim napis mi na blog :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama